In 2015 tinerii nu vor putea obtine credite avantajoase sau finantari nerambursabile in baza Legii nr. 76/2002



Potrivit Legii nr. 76/2002, din bugetul asigurarilor sociale se puteau acorda credite avantajoase si fonduri nerambursabile tinerilor care se apucau de afaceri.
Conform articolulului 86 din legea amintita se puteau acorda credite cu dobanda subventionata pentru investitii, in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca create, pentru o perioada de cel mult 3 ani.

Puteau beneficia de aceasta facilitate persoanele in varsta de pana la 30 de ani, cu statut de student pentru prima data, ce urmau cursurile de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legii.
Creditele se puteau acorda studentilor care infiinteaza sau dezvolta, individual ori impreuna cu alti studenti care indeplinesc aceleasi conditii, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau care desfasoara o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata.
Firmele infiintate de tineri in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului puteau obtine si finantari nerambursabile.

Din pacate pe data de 30 decembrie 2014 s-a aprobat Legea nr. 187/2014, referitoare la bugetul asigurarilor sociale pentru 2015 (publicata în Monitorul Oficial nr. 961 din 30 decembrie 2014). Potrivit acestei legi, in anul 2015 nu se acorda credite, respectiv fonduri nerambursabile, prevazute la art. 86 si 861 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Comentarii