Programul SRL-D inlocuit de Start-Up Nation Romania

Unul dintre cele mai cunoscute programe pentru tinerii care doreau sa se apuce de afaceri era “programul SRL-D” D (Societate cu Raspundere Limitata - Debutant), prin care tinerii care cei interesati de un start-up puteau primi o finantare nerambursabila de maximum 10.000 EURO, cu conditia sa aiba si ei o contributie financiara de cel putin 50% la realizarea planului de investitii. Programul SRL-D a fost instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2011.
Initial normele programului prevedeau ca pot fi finantati doar “intreprinzatorii tineri”, persoane sub 35 de ani, care debutau in afaceri. Dispozitia care impunea varsta de pana la 35 ani a fost eliminata in iulie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 97/2014. De atunci, sintagma intreprinzator tanar a fost inlocuita cu sintagma intreprinzator debutant in afaceri. Odata cu modificarile aduse in 2014 se prevedea si alocarea anuala a unui buget pentru sprijinirea unui numar de cel putin 550 de microintreprinderi pe an.
Pe langa finantarea nerambursabila ce putea fi obtinuta, debutantii in afaceri mai aveau si un alt avantaj: firmele de tip SRL-D erau scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata (scutire ce a ramas valabila si in prezent).

Daca in primii ani de la lansare numarul de cereri depuse a fost mult mai mare decat bugetul programului, in 2016, pentru prima data numarul de cereri depuse a fost mai mic decat bugetul alocat. La preturile actuale suma a devenit prea mica pentru a ii mai atrage pe tineri catre antreprenoriat.

Anul 2017 aduce un program nou: Start-Up Nation Romania, program prin care statul urmeaza sa acorde fonduri nerambursabile de pâna la 200.000 de lei (44.000 euro).
Statul estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou infiintate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

Programul nu este inca operationalizat. In termen de maxim 30 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat va elabora si supune aprobarii Guvernului o hotarare a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis.

Comentarii